Rosa Luxemburg [avsnitt 3]

En revolutionär med hjärta

Rena Rama Samhällspodden tillägnar vårens sista avsnitt åt Rosa Luxemburg (1871-1919), en av våra tiders största tolkare av Karl Marx och en socialist som med sin sylvassa penna och sällsynta förmåga att tala till folkmassorna bedrev en politisk kamp emot kapitalismen och för en klassfria värld.

Rosa var judinna och kvinna i en tid präglad av antisemitism och könsdiskriminering. Trots att hon, på grund av sitt kön, inte hade rösträtt var hon en av ledarna för den internationella socialistiska rörelsen. För detta fick hon, tillsammans med sina medkämpar, betala ett dyrt pris – i januari 1919  mördades hon blott 47 år gammal. Mördarna tillhörde en av de många högerextrema tyska frikårerna (självständiga militära styrkor) som samarbetade med det socialdemokratiska partiet (SPD) för att stävja den oorganiserade revolution som svepte genom Tyskland vid årskiftet 1918-1919.

Rosa levde och verkade i en brytningstid och var också genom sin internationalism inbegripen i samtal och kamp i ett flertal länder (Tyskland, Ryssland, Polen) och i det här avsnittet vill vi ge en kontext till hennes kamp, tankar och liv. Kanske behöver man läsa in sig lite för att hänga med i svängarna — förhoppningsvis blir man intresserad och vill läsa mer! Bok och poddtips kommer här:

 • Rosa Luxemburg, The Rosa Luxemburg reader Monthly Review Press, 2004
 • Nina Björk, Drömmen om det röda : Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek, Bonnier, 2017
 • Kate Evans, Red Rosa: A Graphic Biography of Rosa Luxemburg, Penguin Random House, 2015
 • Sebastian HaffnerFailure of a Revolution: Germany 1918-1919, Banner Press, 1986
 • In our time with sir Melvyn Bragg, Rosa Luxemburg, BBC 4, LÄNK
Play

2 svar på ”Rosa Luxemburg [avsnitt 3]”

 1. Hej på er!
  Här kommer en hälsning från en gammal MR-student.
  Tack för er fina podd, vilket bra jobb ni gör! Att höra er resonera påminner mig om fina år med människorättsstudier i Lund.
  Allt gott till er!

  1. Hej Sara!
   Kul att höra från dig – och att du tyckte om avsnittet! (Kommer fler i höst!)
   Vi ska börja med en master – välkommen tillbaka 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *