Den accelererande tiden [avsnitt 2]

Den sociala accelerationen av tid, filmen Amatörer, och vår förståelse av välfärd.

Andra avsnittet av Rena Rama Samhällspodden inleds med en diskussion kring Gabriela Pichlers nya film Amatörer. Filmen skildrar en småstad i Sverige och vi får följa människoöden, samhället och livet i den lilla orten genom två tonåringars ögon. Integration, arbetslöshet, levnadsvillkor och jämlikhet är ämnen som tas upp.

Därefter tar vi oss an en teori av den tyska sociologen Hartmut Rosa. Vi utgår från hans begrepp social acceleration, som han använder för att beskriva och kritiskt analysera det moderna samhället. Vad innebär konstant utveckling och effektivisering i samhället? Vad är det vi vill komma åt och hur påverkar denna ständiga acceleration människors psykiska hälsa?

Avslutningsvis diskuterar vi den svenska välfärdens representation i media med exempel ur aktuella Tv-serier. Välfärden är korrupt, torr och stelbent – filantropin visar oss mellanmänsklig sannhet och värme. Vilken plats har välfärden när folkhemmet försvunnit? Välfärden konkurreras ut i det mediala utrymmet – äntligen får du endorfinerna du behöver, snabbt, enkelt och oändligt – av en influencer nära dig.

I studion sitter Louise Burenby, Rouzbeh Parsi, Jeanna Isaksson och Rasmus Göthberg.

  • Gabriela Pichler, Amatörer, 2018, 102 minuter, LÄNK, trailer LÄNK
  • Hartmut Rosa, ”Living in Times of Acceleration”, föreläsning, 2017-02-22,  LÄNK
  • Hartmut Rosa, Social Acceleration: A New Theory of Modernity, Columbia University Press,  2013.
  • Magnus Danielson, ”Paternalism, samhällsgranskning och filantropi – mediala modeller för engagemang i välfärdsfrågan” i Swärd, Hans (red.), Den kantstötta välfärden, Studentlitteratur, 2017
  • Jockiboy och socialtjänsten, LÄNK
  • Den hemlige miljonären, LÄNK
  • Sofias änglar, LÄNK
Play

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *